Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Μ.Ε.Ο. ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Όμιλος ιδρύθηκε το 1955. Η πρώτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 23/9/1956, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, η οποία και εξέλεξε το πρώτο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο αριθμός των τακτικών μελών θα ανέλθει από 25 παρόντες το 1956, σε 400 δέκα χρόνια αργότερα!

Τον Μ.Ε.Ο. απασχόλησαν πολλά θέματα, αντιμετώπισε ποικίλα προβλήματα και ανέπτυξε πρωτοποριακή δραστηριότητα.  Στα θέματα αυτά περιλαμβάνεται η διάνοιξη δρόμων, η διαμόρφωση πλατειών, η υδροδότηση και ο ηλεκτροφωτισμός, η βελτίωση της υπάρχουσας συγκοινωνίας, οι απαλλοτριώσεις οικοπέδων για την ανέγερση σχολείων, η διοργάνωση λαϊκής αγοράς, καθώς και η ενίσχυση διαφόρων αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

To έργο του Μ.Ε.Ο. συνεπικουρούνταν από τις ακόλουθες εφορίες: Πνευματικής Αναπτύξεως & Τύπου, Οδοποιίας και Εξωραϊσμού, Κοινοτικής Αλληλεγγύης, Εκδρομών & Ψυχαγωγίας, Κοινοτικών ζητημάτων, Οικονομικής Αναπτύξεως και Αθλητισμού & Νεολαίας.

Το 1960, για πρώτη φορά, ο Μ.Ε.Ο. οργανώνει τα Ανθεστήρια με παρέλαση στολισμένων αρμάτων και την συμμετοχή φιλαρμονικών της Αεροπορίας και της Χωροφυλακής. Με την πάροδο των ετών, η συνδρομή του Μ.Ε.Ο. προς τους κατοίκους διευρύνεται, με την παροχή υποτροφιών και χρηματικών βραβείων σε μαθητές, την έκδοση του οδηγού του Νέου Ψυχικού, στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης του Π.Ο.Ψ., και στο Προσκοπικό παράρτημα.


Από το 1964 και μετά, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου της Πνευματικής Εστίας, όπου και σήμερα στεγάζεται ο όμιλος. Η θεμελίωση πραγματοποιείται στις 29/11/1965, και τα εγκαίνια στις 6/12/1970.

Το 1975, πραγματοποιείται ανανέωση των στόχων και εκσυγχρονισμός  του Ομίλου. Σημαντικό έργο αποτελούν η συνεργασία με το περιοδικό «Νέα Εστία», η διοργάνωση δωρεάν φροντιστηρίων για τους μαθητές και η ιατρική περίθαλψη απόρων χωρίς αμοιβή από ιατρούς του προαστίου μας.

Το 1981, πραγματοποιείται νέο άνοιγμα του Μ.Ε.Ο., σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, καθώς και η υλοποίηση νέων στόχων για την ικανοποίηση των νέων αναγκών των κατοίκων του Νέου Ψυχικού. Διαμορφώνεται ο χώρος του εντευκτηρίου, διοργανώνονται μαθήματα ελληνικών χορών, εκθέσεις καλλιτεχνικών έργων  και σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ ιδρύεται το Πειραματικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

To 1985, δημιουργείται το Στέκι Νεολαίας. Πραγματοποιούνται καίριες παρεμβάσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος, και την αποτροπή υποβάθμισης του προαστίου μας από την αλόγιστη οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα τον Όμιλο απασχολούν  η εξέλιξη που υπάρχει  για το θέμα των οικοδομικών τετραγώνων «Φιστικιές» και «Πλάτωνας» ήδη από το 1993, καθώς και η αλλαγή χρήσεων Γης.

Το 2005, το Δ.Σ. του Ομίλου προχώρησε στην ανακαίνιση των χώρων του κτιρίου και την ίδια χρονιά εορτάστηκαν τα 50 χρονιά δραστηριοποίησης του. Κατά την εορτή τιμήθηκαν οι πρώην εν ζωή Πρόεδροι του Μ.Ε.Ο. 

Τα τελευταία χρόνια ο Μ.Ε.Ο. άνοιξε τα φτερά του πραγματοποιώντας επισκέψεις σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα το νέο Δ.Σ., με σεβασμό στην ιστορία του Ομίλου, συνεχίζει το πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, συμπληρώνοντάς το με νέες ιδέες και δράσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής μας, μιας εποχής που τα κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά πεπραγμένα αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να συμμετέχετε στην προσπάθεια αυτή, ως ενεργά μέλη του Ομίλου, ενισχύοντας το έργο του και συμμετέχοντας στις Δράσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου